kinderkampen

 

Deze assertiviteitstraining in de vorm van vakantiekampen (voor kinderen en jongeren) werd ontworpen door An Michiels en heeft als doel kinderen op een speelse, natuurlijke wijze een aantal belangrijke sociale vaardigheden bij te brengen.

 

Tijdens deze trainingen staan de thema's zelfvertrouwen, positief zelfbeeld, concentratie en rust centraal.

Je kind

 

 • zegt te vlug ‘ja’ tegen anderen
 • heeft te weinig zelfvertrouwen
 • mag wel wat weerbaarder zijn
 • kan niet goed met ruzies omgaan
 • wil graag andere gevoelige kinderen ontmoeten
 • In de vakantiekampen van Sensitief vzw leren kinderen (opnieuw) in hun eigen kracht staan. Spelenderwijs worden heel watvaardigheden aangeleerd en krijgen ze de kans om andere gevoelige kinderen te ontmoeten.

 

Deze assertiviteitstrainingen in de vorm van vakantiekampen werden ontworpen door An Michiels en hebben als doel kinderen op een speelse, natuurlijke wijze een aantal belangrijke sociale vaardigheden bij te brengen.

 

Tijdens deze trainingen staan de thema's zelfvertrouwen, positief zelfbeeld en rust centraal. Verder leren de kinderen hoe zij kunnen omgaan met pestgedrag of hoe ze minder zenuwachtig kunnen zijn als ze bijvoorbeeld een spreekbeurt moeten geven.

 

Het spreekt vanzelf dat, net als bij een "taalbad", een "onderdompeling" van een week veel dieper inwerkt dan een paar uurtjes per week les. Bovendien is het leuker om gewoon op kamp te gaan en er andere kinderen te ontmoeten die elkaar heel goed kunnen begrijpen omdat ze ongeveer dezelfde dingen hebben ervaren en ook graag willen leren hoe om te gaan met moeilijke situaties.

 

Per kamp is er telkens maar één kleine groep (ongeveer 12 kinderen) en minimum twee begeleiders, zodat elk kind ook maximaal persoonlijke aandacht kan krijgen. Er is een flexibel programma, aangepast aan de behoeften van gevoelige kinderen en met voldoende aandacht voor rust en sereniteit. Bovendien wordt er in de interne kampen vanzelfsprekend veel aandacht besteed aan gezonde en lekkere maaltijden.

 

En wat staat er zoal op het programma?

 

 • Assertiviteit: in je eigen kracht leren staan
 • Een gezond zelfbeeld ontwikkelen
 • Concentratie-oefeningen
 • Hoe omgaan met faalangst
 • Communicatie: duidelijk leren zeggen wat je vindt en vragen wat je nodig hebt
 • Relaxatie: met o.a. mindfulness en mandala tekenen
 • Creatieve uitdagingen en rollenspel

 

Het voordeel is dat kinderen in groep op een speelse manier wordt aangeleerd hoe zij een assertievere houding kunnen aannemen, zonder het gevoel te hebben 'naar een therapeut' te "moeten" gaan. De kinderen zijn immers samen op kamp en leren veel van elkaars ervaringen. Omdat er steeds in kleine groep wordt gewerkt, is er ruim voldoende aandacht voor ieder individueel kind. Het geheel wordt professioneel begeleid en de ouders krijgen de mogelijkheid om na het kamp contact op te nemen.

 

Wanneer worden de trainingen voor kinderen en jongeren ingericht?

 

In iedere schoolvakantie organiseert Sensitief assertiviteitstrainingen voor kinderen. Meestal gebeurt dit in de vorm van een kamp of een meerdaagse training. Het geheel wordt professioneel begeleid en de ouders krijgen ook de mogelijkheid om na het kamp telefonisch met Sensitief contact op te nemen. De trainingen duren meestal 5 dagen en zijn meestal intern, de kinderen blijven dan overnachten. Dit zorgt voor een sterke groepscohesie waardoor kinderen ook van elkaar leren. Soms worden ook externe trainingen ingericht, dan begint de cursus om 9.30u ’s morgens en eindigt om 17u ’s avonds.

 

De eerstvolgende trainingen

 

- Paasvakantie van woe 5 tot zo 9 april 2017: 5-daagse externe training in Jette voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar

 

- Paasvakantie van ma 10 tot za 15 april 2017: 5-daagse interne training in Poperinge voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar (ook extern mogelijk)

 

- Zomervakantie van ma 3 tot vr 7 juli 2017: 5-daagse interne training in Poperinge voor jongeren vanaf ongeveer 14 jaar (ook extern mogelijk)

 

- Zomervakantie van ma 10 tot vr 14 juli 2017: 5-daagse interne training in Poperinge voor jongeren van 8 tot 13 jaar (ook extern mogelijk)

 

- Zomervakantie van ma 17 tot vr 21 juli 2017: 5-daagse externe training in Jette voor jongeren van 10 tot 14 jaar

 

- Zomervakantie van za 12 tot ma 14 augustus 2017: terugkom driedaagse voor iedereen die reeds een kamp gevolgd heeft

 

Meer info: website van Sensitief vzw

 

Hooggevoeligheid hoeft geen

probleem te zijn,

herkader en het wordt je sterkte.